ßßß Cookit - przepis na "PODWODNE" ROGALIKI MIGDAŁOWE

"PODWODNE" ROGALIKI MIGDAŁOWE

nazwa

Wykonanie

Zawsze się zastanawiałam ja wyjdzie i jak smakuje ciasto drożdżowe zalewane wodą,wreszcie się skusiłam i przygotowałam rogaliki z tego zatapianego ciasta.Przyznam że są bardzo,bardzo smaczne... a ciasto nie robi się aż tak trudno jakby się wydawało.
SKŁADNIKI: na około 25 rogalików
1/2 kg mąki
250 g masła
4 dag drożdży
1 jajko
1 cukier waniliowy
1 łyżka kwaśnej śmietany
3 łyżki mleka
FARSZ ORZECHOWY:
200 dag migdałów bez skorki
1 łyżka gęstej śmietany
filiżanka cukru pudru
1 cukier waniliowy
1 żółtko i łyżka mleka do posmarowania rogalików
płatki migdałów do posypania
PRZYGOTOWANIE :
Migdały mielimy, dodajemy cukry, śmietanę i mieszamy do uzyskania kleistej masy.
Na stolnicę wsypujemy mąkę, dodajemy masło (o temperaturze pokojowej), jajko, drożdże rozmieszane w mleku, śmietanę i cukier. Zagniatamy jednolite ciasto.
Zawijamy je w ściereczkę i wrzucamy do miski wypełnionej zimną wodą, tak aby było całe zanurzone.
Ciasto jest gotowe do formowania rogalików gdy wypłynie na wierzch.Wyciągamy je (będzie się kleiło) i wyrabiamy przez chwilę podsypując blat mąką.
Dzielimy je na 3-4 porcje, każdą rozwałkujemy na koło i tniemy na trójkąty.
Na każdy trójkąt ciasta nakładamy po łyżeczce farszu i zwijamy je w rogaliki.
Układamy na blaszce wysypanej mąką.
Smarujemy je żółtkiem rozmieszanym z mlekiem i sypiemy płatkami migdałów. Pieczemy w temp. 180*C przez 20 minut, do uzyskania złotego koloru.
Smacznego:)
Źródło:http://mariola1975.blogspot.com/2013/02/podwodne-rogaliki-migdaowe.html